6/2/09

Arranca el III Folkhivern


El passat dissabte arrancà el III Festival Folkhivern , amb una conferència sobre “el mite de la Dolçaina”. Aquesta fou impartida Ferran Navarro i Soriano , dolçainer per tradició familiar que l 'any 1986 s'incorpora al Conservatori Municipal de València en l'assignatura de dolçaina, essent alumne del dolçainer Joan Blasco , que des d’aleshores ha participat en diferents activitats de promoció i divulgació de la dolçaina, com ara la creació del Gremi de Dolçainer del País Valencià (1990) o el Col·lectiu "La Canya" (1991-2001), i que ha impartit classes de dolçaina en diferents associacions i poblacions, destacant el Grup "Estrela Roja" o la Colla de Dimonis de Benimaclet . Un estudiós del instrument i la seva història que intenta fer-nos reflexionar sobre algunes qüestions . Ens deixà algunes perles per tal que pensem , com per exemple la definició del instrument sol dir que és d’origen àrab (?), i es pregunta com és que allà on més anys tingueren presència dels àrabs , com és el cas d’Andalusia, no hi ha tradició de dolçaines , i per contra si que hi ha a Euskadi o Navarra?. També ens aportà curiositats que feien referència a les dolçaines o els dolçainers des de la Bíblia a Bernat i Baldoví , tot passant pel Quixot, Tirant lo Blanc o Joan Fuster.
Deixà ben clar que els mites són uns cúmuls de fets i històries que s'acumulen i que arriben a formar part de la pròpia existència. Així, conèixer aquestes històries, anècdotes, actes, fets, creences,... i tindre-les presents, són part fonamental per explicar el present i per saber cap a on es vol anar. Per al mon actual de la dolçaina, cap desmitificar moltes coses, d'altres, però, cal donar-les a conèixer per tal de dotar-la d'una realitat envers un futur que ara per ara, ens es esperançador.

Amb aquesta conferència s’ha remarcat una diferència amb els anteriors festivals, doncs és la primera vegada que es dona cabuda a altres vessants de la música tradicional. Altra de les diferències d’aquest III Festival Folkhivern a Sueca serà la presència del grup mallorquí Es Revetlers , que ens visitarà el dissabte 21 de febrer a la plaça de l’ajuntament en companyia de Notes Soltes , formació que ens ve des de la comarca de l’Alcoià. Abans tindrem dos concerts al Centre Municipal Bernat i Baldoví el divendres 20 de febrer protagonitzats per Sitja , que ens arriba des de la Plana i Ali Farnat des de l’Horta. Conclourà el festival el diumenge 22 amb el ball amenitzat per Rascanya i Tira-li folk a la plaça de l’ajuntament de Sueca.


No hay comentarios: